Skip to main content

Alegeri în varianta DeepFake AI

Pe măsură ce IA este democratizată, democrația însăși trebuie să reziste la noi presiuni. AI ar putea să denatureze realitatea și ar putea deveni o amenințare majoră la alegerile prezidențiale din SUA de anul viitor. Linia dintre ce este real și ce este fabricat de AI ar putea începe să se estompeze semnificativ mai mult decât s-a întâmplat deja într-o epocă de dezinformare agresivă.

“Am văzut schimbări destul de dramatice în acest sector atunci când vine vorba de instrumente generative, în special în ultimul an”, spune Henry Ajder, un expert independent în domeniul AI. “Cred că amploarea conținutului deepfake este direct legată de acea deschidere dramatică a accesibilității instrumentelor de AI.”

Nu se pune problema dacă conținutul generat de AI va începe să joace un rol în politică, pentru că se întâmplă deja. Imaginile și videoclipurile generate de AI cu președintele Joe Biden și Donald Trump au început să se răspândească pe Internet.  Republicanii au folosit recent AI pentru a genera un spot electoral, ce reprezenta un atac împotriva lui Biden. Întrebarea este: ce se va întâmpla când oricine își  va putea deschide laptopul și, cu un efort minim, va crea rapid un deepfake convingător al unui politician?

Există o mulțime de modalități de a genera imagini AI din text, cum ar fi DALL-E, Midjourney și Stable Diffusion. Este ușor să clonați vocea cuiva cu un program AI, precum cel oferit de ElevenLabs.   Videoclipurile deepfake convingătoare sunt încă greu de produs, dar Ajder spune că balanța s-ar putea schimba în aproximativ un an de acum.

În ultimii ani au apărut unele deepfake-uri ale unor personalități politice, cum ar fi unul cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care le-a spus trupelor sale  să se predea.

Sursa: https://www.wired.com/

Credit foto: https://unsplash.com/