Skip to main content

Qualcomm anunță primul primul procesor bazat pe arhitectura RISC-V

Ecosistemul Android se îndreaptă spre un viitor dominat de RISC-V. Bazele pentru arhitectura CPU în curs de dezvoltare, au început să fie puse în anul trecut, când Google a anunțat suportul oficial RISC-V în Android și intenționează să o facă o “platformă de nivel 1” pe picior de egalitate cu ARM. Cu suportul în cadrul sistemului de operare în curs de dezvoltare, ceea ce avem nevoie acum este hardware-ul, iar Qualcomm se pregătește să anunțe primul procesor pentru Android, bazat pe RISC-V, dedicat pieții de masă.

Nu are încă un nume, dar Qualcomm spune că dezvoltă un cip “RISC-V Snapdragon Wear” în colaborare cu Google. Compania spune că intenționează să “comercializeze soluția portabilă bazată pe RISC-V la nivel global, inclusiv în SUA”. Pentru Google și Qualcomm, acest cip reprezintă primul încercare, a ambelor companii, la crearea unui proiect RISC-V Android și, din câte putem spune, este primul cip Android RISC-V anunțat vreodată pe piața de masă. Qualcomm spune că bazele pe care le pun împreună cu Google “vor ajuta la deschiderea drumului pentru mai multe produse din ecosistemul Android, care să poată profita de procesoarele custom care au o putere redusă și performanțe ridicate”.

RISC-V reprezintă o amenințare pentru arhitectura ARM care, în prezent, are un monopol asupra tuturor dispozitivelor mobile. Arhitectura RISC-V este open source, ceea ce o poate face mai ieftină și mai flexibilă decât ARM. Dacă companiile doresc să-și proiecteze propriile cipuri, pot face acest lucru fără a plăti o taxă de licență către ARM. Deoarece arhitectura este open source, este posibil să creați un cip complet open source.

RISC-V este, de asemenea, o modalitate de a evita toate problemele prezente în arhitectura ARM. Arm este fundamentul multor afaceri Big Tech, dar compania a trecut printr-o perioadă volatilă de câțiva ani, deoarece compania-mamă Softbank a căutat să încaseze din investiția sa. Inițial, Softbank a vrut să vândă ARM către Nvidia, o companie cunoscută pentru dificultatea de a colabora. După ce autoritățile de reglementare au încheiat tranzacția, ARM a ajuns să facă un IPO. Efortul Arm de a impresiona acționarii a dus la răsturnarea modelului său de afaceri în încercarea de a cere sume mai mari, cu mai mult decât obișnuia. De asemenea, ARM a dat în judecată Qualcomm, unul dintre cei mai mari parteneri ai săi, pentru taxele de licențiere legate de achiziționarea firmei de proiectare a cipurilor Nuvia. Nu în ultimul rând, guvernul SUA este îngrijorat de RISC-V ca o modalitate de a evita influența SUA asupra controlului exporturilor de cipuri.

Sursa: https://arstechnica.com/