Skip to main content

Sursa: Microsoft Copilot & Designer

Plățile ransomware depășesc 1 miliard de dolari în 2023, atingând un nivel record după declinul din 2022

În 2023, “actorii” ransomware și-au intensificat operațiunile, vizând instituții de profil înalt și infrastructură critică, inclusiv spitale, școli și agenții guvernamentale. Atacuri majore au fost efectuate exploatând software-ul omniprezent de transfer de fișiere MOVEit, afectând companii variind de la BBC la British Airways. Ca urmare a acestor atacuri și a altora, bandele de ransomware au atins o piatră de hotar fără precedent, depășind 1 miliard de dolari în plăți extorcate de criptomonede de la victime.

Plățile ransomware în 2023 au depășit pragul de 1 miliard de dolari, cea mai mare valoare observată vreodată. Deși 2022 a înregistrat o scădere a volumului plăților ransomware, linia generală de tendință din 2019 până în 2023 indică faptul că ransomware-ul este o problemă în creștere. Rețineți că acest număr nu surprinde impactul economic al pierderilor de productivitate și al costurilor de reparații asociate atacurilor.

Peisajul ransomware nu este doar prolific, ci se extinde continuu, ceea ce face dificilă monitorizarea fiecărui incident sau urmărirea tuturor plăților de răscumpărare efectuate în criptomonede. Este important să recunoaștem că cifrele noastre sunt estimări conservatoare, care probabil vor crește pe măsură ce noi adrese ransomware sunt descoperite în timp. De exemplu, raportarea noastră inițială pentru 2022 în raportul privind criminalitatea de anul trecut a arătat răscumpărări de 457 de milioane de dolari, dar această cifră a fost revizuită de atunci în creștere cu 24,1%.

 

Sursa: https://www.chainalysis.com/